Paste 2010

Paste 2010
Foto: Dragoș Oproiu

Galerii inscrise



Detalii

La Patriarhie mii de credincioşi au primit Lumina Sfântă de la Patriarhul României

Slujba Învierii a fost săvârşită la Catedrala Patriarhală astăzi, 4 aprilie, de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Mii de credincioşi din Capitală şi din alte localităţi din ţară au participat la Utrenia Învierii şi la Sfânta Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur.

Preafericirea Sa a oferit, la miezul nopţii, credincioşilor prezenţi Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim, de la Mormântul Mântuitorului şi a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre importanţa acestei lumini pentru Biserica Ortodoxă: „Mulţumim mai întâi de toate Bunului Dumnezeu că ne-a învrednicit ca şi anul acesta să primim de la Ierusalim darul sfânt al Sfintei Lumini de la Mormântul Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Anul acesta Sfânta Lumină a venit la ora 14:07. Delegaţia Patriarhiei Române a primit binecuvântare de la Patriarhul Ierusalimului, Preafericitul Părinte Teofil, şi apoi a participat la Vecernia Mare. În timp ce rugăciunile rostite de Patriarh se înălţau spre Dumnezeu a venit Sfânta Lumină pe care aţi primit-o şi frăţiile voastre, în această noapte luminoasă de Paşti. Sfânta Lumină de la Ierusalim este un dar minunat. Nimeni nu poate explica modul în care această lumină vine la noi pentru că, de fiecare dată, are ceva specific. Dar ceea ce ne interesează pe noi nu este modul în care Sfânta Lumină apare, ci de ce Sfânta Lumină vine la noi. Considerăm că Sfânta Lumină este un dar, în fiecare an, al Mântuitorului Iisus Hristos pentru Biserica Ortodoxă care o împarte şi celorlalte confesiuni prezente prin reprezentanţii lor în biserica Sfântului Mormânt. Ea este dovada că Hristos Domnul Cel Înviat din morţi este în ceruri, viu, şi răspunde credinţei noastre şi dragostei noastre pentru El cu iubirea Sa manifestată în Lumina Sfântă, deoarece El este Lumina lumii, Alfa şi Omega, Începutul şi Sfârşitul. Toată existenţa a fost creată în El, prin El şi pentru El ( cf. Coloseni 1, 16). Lumea întreagă este darul lui Dumnezeu Tatăl pentru Fiul în prezenţa sfinţitoare a Duhului Sfânt. În această noapte de Paşte este necesar să ne gândim la legătura care există între viaţa noastră de creştini şi Sfintele Paşti, dar şi la legătura care este între viaţa fiecărui om din lume, credincios sau necredincios, şi taina Învierii lui Hristos şi a Învierii celei de obşte sau universale. Învierea Mântuitorului nu este proclamată în interiorul edificiului bisericii, ci în afara lăcaşului de cult, pentru că ea priveşte pe toţi oamenii. Nu numai creştinii vor învia, ci la a doua venire a Mântuitorului Iisus Hristos, când va veni El să judece vii şi morţii, va avea loc învierea tuturor oamenilor din toate timpurile şi toate locurile, indiferent de religie, de neam, de vârstă sau de rasă. Toţi oamenii vor învia din morţi. Sfântul Apostol Pavel spune în Epistola I către Corinteni că ”după cum toţi (oamenii) mor în Adam toţi vor învia în Hristos” (I Corinteni 15, 22)”. 

Cititi tot articolul: http://www.basilica.ro/ro/stiri/la_patriarhie_mii_de_credinciosi_au_primit_lumina_sfanta_de_la_patriarhul_romaniei.html


Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Cautare