Nevoia de a lua

fotograf: Dinu Lazar

O mana de oameni inimosi, sensibili si talentati au facut sa se intample o decorare temporara a spatiului public cu franturi din viata de zi cu zi a bucuresteanului  transpuse pe hartie fotografica.

fotograf Mihai Petre

Desi, din motive socio-tehnologice, nu am putut participa la vernisaj si nici nu am putut contribui cu fotografii, am tinut neaparat sa vad pe viu  “Livada de fotografii” , asa ca,impreuna cu sotia si cu juniorul, am trecut prin Pasajul Universitatii duminica, 12.06.11, pe la 10 am.

Nu mica mi-a fost stupoarea cand , in loc de “pomi incarcati de rod” am mai gasit doar cativa stalpi acoperiti cu hartie alba , pe care, din loc in loc mai atarna, stingher, cate o fotografie.
Era exact ca o livada lovita de furtuna, cu vant si grindina, sau ca una atacata si devorata  de lacuste ori de omizi…

fotograf: Titel Dragomir

Au urmat intrebarile, pe care vreau sa vi le impartasesc si voua :

- Oare chiar atat de barbari suntem incat nu putem trece pe langa o floare frumoasa fara a o rupe?
Chiar nu putem admira un lucru fara a lua si acasa din el?
(cineva spunea[intr-un post de pe facebook] ca a auzit “explicatii” de la “colectionari”, ca le-ar lua acasa spre distractia ludica a copiilor sau, pur si simplu pt ca i-au placut)

- Oare daca-mi place x5-ul vecinului, musai sa iau o oglinda, un stergator, ceva, la mine acasa???
(nu indraznesc  sa ma intreb  ce-ar trebui facut daca imi place rochia  altei vecine…)

- De ce nu putem admira frumosul doar la nivel spiritual si avem neaparata nevoie de un fragment material???(sau, daca intr-adevar avem aceasta nevoie, de ce nu ne putem multumi sa facem o simpla fotografie cu telefonul???)

Trecand peste faza initiala de consternare, optimismul meu incurabil a venit si cu o intrebare mai putin dureroasa:

Poate ca asta e cea mai buna dovada ca le-au placut fotografiile?!

Iar spiritul mercantil a completat:

Poate ca n-ar fi lipsit de interes  ca data viitoare sa existe si standuri de unde sa se poata cumpara exemplarul preferat, astfel incat cel de pe stalp sa fie lasat in pace sa-si indeplineasca menirea de a bucura si sufletul altora , iar la final sa poata fi donat Muzeului urbei?

Iar ratiunea a soptit si ea:

Poate ca ar trebui informati trecatorii mai bine despre scopul si destinatia finala a exponatelor si despre faptul ca nu trebuie sa le rupa sis a le ia acasa?
(si iarasi mercantilul: “ si ca daca vor neaparat, pot avea un album intreg, contra unei sume rezonabile??)

Cred ca ar fi tare bine daca am cauta cu totii, organizatori,expozanti si simpli privitori, raspunsul corect la aceste intrebari 9si poate si la altele, care nu mi-au trecut mie prin minte, dar poate au fost formulate de altii) … !

Toate cele bune,
Claudiu Negut – Hossu

Comentarii (15)

18 Jun 2011, ora 8:42
comentariu scris de Vik Eftimie

Cunosc...am avut si eu fotografii acolo...le-am expus cu gandul ca fac ceva frumos pentru Bucuresti...in prima zi a disparut una, pe urma nu am mai trecut prin pasaj. Am ramas atat de dezamagit de nesimtirea unora incat nu am mai putut...puteau foarte bine sa o gaseasca pe net, sau sa ma gaseasca pe mine si le printam eu fotografia daca erau asa de "dornici" de arta si nu isi puteau permite 0.50 lei pentru un print...rusine voua celor care ne-ati facut si ne faceti in continuare de rusine pana si in tara noastra...

18 Jun 2011, ora 17:10
comentariu scris de Ovidiu

Poate ar trebui sa-ti asculti mai des ratiunea! Am trecut si eu pe acolo si am vazut stalpii incarcati de fotografii, pe care le-am admirat, dar habar nu aveam de ce sunt acolo. Pana am vazut niste reclame la un studio de fotografie pe fiecare stalp si atunci mi-am zis: inca un mod inedit de a-ti face reclama. Si nu m-a mirat deloc ca erau persoane care luau fotografiile acasa, asa cum nu ma mira cand iau ziarele gratuite de la metrou sau pliantele publicitare de la cei care le inmana prin diverse locatii. Pt ca asta reprezentau pt mine, niste pliante publicitare pt un studio de fotografie.

19 Jun 2011, ora 8:34
comentariu scris de Vik Eftimie

Ovidiu...ratiunea imi spune acelasi lucru. Nu intru intr-o galerie de arta si iau un exponat ca mi se pare mie ca e free....nu trec printr-un parc si "jumulesc" florile ca sunt free...nimic nu este gratis pe lumea asta. Si nu inteleg cum cineva poate gandi ca un grup de persoane s-au chinuit sa imbrace stalpii, sa lipeasca fotografiile doar ca sa le ia lumea....ipoteza asta a ta cade. Daca erau gratis s-ar fi gasit un grup de tineri care sa le imparta...fara sa vandalizeze stalpii si fara sa strice fotografia in sine...

20 Jun 2011, ora 10:13
comentariu scris de Ionut Dipse

Nu dom'le, e moka, si-au luat suvenir, chiar daca nu-i intereseaza continutul. "I-aute, fa, ce-am adus de la metro!"

20 Jun 2011, ora 11:31
comentariu scris de Andrei Pascu

Daca nu ma inseala memoria, anul trecut, la prima editie a „Livezii”, nu au disparut asa multe dintre fotografii. Asadar, daca nu a jumulit cineva in mod intentionat fotografiile, din rautate sau din cine stie ce scop ascuns, inseamna ca ceva n-a fost inteles de trecatori : poate mesajele publicitare de deasupra fotografiilor, poate lipsa unui anunt mare care sa informeze ca toate fotografiile vor ajunge la muzeu, in arhiva, poate felul in care atarnau saltaret fotografiile, asteptand sa fie „culese”, toate acestea au facut trecatorii sa creada ca se puteau lua fotografiile. E doar o presupunere, nu putem fi siguri exact ce s-a intamplat. Cei care au fost implicati in actiune stiau de finalitatea expozitiei, dar miile de trecatori grabiti p-acolo ? Sa privim totusi partea buna, atata cata este : oamenilor le-a placut expozitia, le-au placut si fotografiile, si probabil si ideea :)

21 Jun 2011, ora 9:07
comentariu scris de Florica Jianu

eu suspectez tiganusii... si nu le-ar fi placut arta...ci doar asa de teribilisti

21 Jun 2011, ora 11:58
comentariu scris de Chiru Alex

Foarte urat ceea ce s-a intamplat. Am trecut si eu pe acolo si intr-adevar parca venise iarna peste "Livada de fotografii". Din punctul meu de vedere, este ceva tipic romanesc... Daca este free, de ce sa nu iau o amintire ??? Asta denota egoism, lipsa de cultura, 7 ani de acasa facuti la FF si tot asa...

24 Jun 2011, ora 0:21
comentariu scris de Paul Enache

Editia trecuta expozitia a fost in statia de metrou Unirii 1... Acolo dupa o anumita ora (noaptea) nu are nimeni acces... pasajul Universitatii este deschis 24 din 24 si trec foarte multi "consumatori" care vin din "club" si la "betie" isi mai procura cate un suvenir ... sau poate doar simpla placere de a distruge ...

25 Jun 2011, ora 18:21
comentariu scris de Gelu

Excelent articolul, foarte bune comentariile si cu prea mult bun simt. Nu mai conteaza ca niste nesimtiti cu sau fara pregatire au considerat ca trebuie sa apuce un suvenir.Fotografiile de mai sus spun totul Spun cum un grup de oameni pasionati de ceea ce fac aduc putina lumina intr-un oras in care traim prea in viteza, prea dornici de a mai "apuca" ceva ca pe vremuri la cozile pentru un kil de carne. Poate ca fotografiile respective sunt acum pe usa unuia care a vrut sa fie mai "cul" si o sa faca senzatie neaparat asezonat cu un dans din buric pe muzica aleasa. POate tot in acelasi loc si cat mai curand posibil ar trebui refacuta aceasta expozitie si printre fotografii plantate coli albe si un anunt pus la loc vizibil prin care sa informam trecatorii ca expozitia a fost refacuta iar foile albe reprezinta fotografiile furate de catre cei care atunci au iesit pentru prima data din pestera.

26 Jun 2011, ora 23:18
comentariu scris de Adriana Saraceanu

fotografiile suspendate..imi amintesc de anunturile pe care le fiecare le rupea si pleca cu ele... poate au vrut un suvenir sa il arate familiei...sau lipsa de educatie...

27 Jun 2011, ora 8:26
comentariu scris de Titel Dragomir

Eram cu Nick in pasaj cind am facut fotografiile, la un moment dat un domn a luat doua fotografii, Nick sa dus catre el , si la intrebat ce face cu ele...mare a fost mirarea lui cind a constatat ca domnul este un strain...deci nu are rost sa suspectam pe nimeni...era de asteptat...noaptea pe acolo se da un adevarat spectacol...sunt atitea cluburi in zona...

29 Jun 2011, ora 3:48
comentariu scris de Kodak Moment

Există în pasaj un afiș care să explice rostul acestei expoziții? :) @Ovidiu: Ai mare dreptate. Prea multă publicitate care denaturează scopul expoziției. @Florica Jianu: Mergeți prea departe cu supozițiile. :)

29 Jun 2011, ora 8:46
comentariu scris de Ciprian

Am trecut si eu prin pasaj special pentru a vede exozitia, si culmea in acel moment zaceau pe jos ici colo cate o fotografie, era in a 2 a zi cand stalpii erau aproape plini. Am ridicat de jos una si am incercat sa o prind cumva pe stalp inapoi nu va vine sa credeti cum ma priveau angajatii de la magazinul din apropiere ceva gen "uite-l si pe fraierul ala ce face" cu un zambet ironic in coltu gurii. Concluzie : si pe mine m-a DERANJAT transformarea evenimentului intr-o campanie de publicitate (gratis pentru acele firme care sunt convins ca nu au platit pe nici unul din fotografii expusi)agresiva, si lipsa mesajelor informatie stricte ale evenimentului, insa asta nu inseamna ca in consecinta trebuia sa jumulesc stalpii de poze ca sa dau o lectie organizatorilor.

05 Jul 2011, ora 1:07
comentariu scris de Kodak Moment

Se pare că orasul.ro nu învață din greșeli: http://www.petreanu.ro/2008/09/jegosii-marelui-oras/

07 Jul 2011, ora 10:18
comentariu scris de Alina

Anul trecut sau acum 2 ani a mai fost un eveniment organizat in statia de metrou Unirii, tot cu fotografii expuse, in care oamenii erau chiar invitati sa ia acasa fotografia care le place cel mai mult. Nu imi mai amintesc numele sau scopul acelui eveniment, dar poate unii dintre cei care au luat fotografii acasa su crezut ca este vorba despre acelasi tip de expozitie. Nu incerc sa iau apararea nimanui si nu am luat cu mine nici un "suvenir", dar este totusi o explicatie posibila.

Adauga un comentariu

Cautare