Unde era Muzeul Simu?

Unde era Muzeul Simu?
autor: Radu Oltean
http://art-historia.blogspot.com
 
De ce a fost demolat Muzeul, in 1964? Ar fi in primul rand motivul ca nu se mai incadra in ansamblul de blocuri nou construite. Se pare ca a contribuit la decizia demolarii lui si aspectul de templu, care ducea cu gandul la masoneria romaneasca, pe care guvernul comunist ii vroia stersi din istorie.
O fotografie din 1940 realizata de Willy Pragher

 
O exceptionala imagine din anii '50, ce prezinta foarte clar locul ocupat de Muzeul Simu in raport cu Blocul ARO(Asigurarea Romaneasca), devenit Patria
 




Doua imagini cu interioarele Muzeului. Fotografiile sunt din anii interbelici, cu amenajarea din anii 30...
 

E de remarcat si de apreciat atitudinea oamenilor bogati din vechiul regat fata de cultura in general. Anastase Simu nu a fost singurul care si-a donat sau a pus la dispozitia publicului colectia personala de arta. In acea vreme, majoritatea oamenilor bogati proveneau din familii cu o puternica educatie si respect vis a vis de arta si cultura. Nu e de mirare ca aceasta traditie a disparut cu totul in primii ani de dupa venirea la putere a comunistilor, in conditiile in care "clasa industriasilor si mosierilor" au fost primii loviti de masurile de sovietizare a tarii. Nu e de mirare ca faptele de mecenat in zona educatiei si culturii nu mai intereseaza pe nici unul din magnatii Romaniei de azi. Ar trebui sa amintesc aici Fundatia Dinu Patriciu? mai bine nu...

Dupa demolare colectiile Muzeului Simu au fost expuse ani de zile in Muzeul Colectiilor de Arta (casa Romanit), iar acum cred ca se afla pe la MNAR...

Planul Muzeului Simu


In spatele blocului Eva (devenit Diverta), intr-un loc complet invizibil, la multi metrii de zona discutata, se afla un panou cu istoricul si evolutia urbanistica a zonei. O idee excelenta, din pacate atat de prost gandita si ilustrata incat nimeni nu intelege nimic. Sunt reproduse planuri de epoca, extrem de greu de inteles de omul obisnuit si poze ori slabe ori nefericit alese. Text mult, neclar si stufos. Va jur ca nu am inteles nimic cand am citit in urma cu un an. O chestie facuta la misto (extrem de repede) care nu se stie cui se adreseaza...(scuze realizatorilor ca sunt asa aspru, dar e pacat...)

Acolo trebuiau reproduse 2 reconstituiri digitale sau 2 fotografii aeriene. Din prima jumatate a secolului 20 si de azi. Cu puncte de reper existente si atunci si azi, precum casa Sturdza (libraria Carturesti) sau Atheneul.

 
In fotografiile aeriene din 1926, realizate de Misiunea Aeriana Franceza, se poate localiza acoperisul lung al Muzeului. E de remarcat ca Bulevardul Bratianu nu fusese inca modernizat si marginit de blocuri moderniste.

 
Un detaliu al unei fotografii realizate dinspre Pta Universitatii, tot din 1926-1927


 


Un detaliu al unei fotografii aeriene realizate in 1960, cu putin timp inainte de demolare.
Blocurile de la "Eva" si ONT inca nu incepusera a fi construite.


Iata, unde se afla cladirea Muzeului Simu...

 

Comentarii (3)

18 Jul 2010, ora 11:13
comentariu scris de Andrei

Foarte interesant articolul, bine documentat !

22 Nov 2010, ora 8:03
comentariu scris de Dan Sandru

excellent ! unde gasim macar copii ale acestor fotografii ?

02 Apr 2011, ora 16:47
comentariu scris de cosmin

nu stiu daca ar mai fi ceva de adaugat, tiand cont ca pe net circula tot felul de lucru, iar cum ar fi acest material...trebuie sa ai "noroc" sa-l vezi. P.S: sincere felicitari!

Adauga un comentariu

Cautare