Fotograful din Cismigiu

 

Fotograful din Cismigiu
de Corneliu Munteanu www.cornelyu.ro/
 
Stramosul Polaroid-ului. Folosea drept negativ o coala de hartie foto 6×9. Expunerea se facea prin scoaterea capacului de la obiectiv. Apoi “negativul” astfel expus era developat chiar in interiorul “aparatului”. Imaginile erau relativ fine datorita sensibilitatii scazute de cativa ISO a hartiei. Trebuia insa sa stai nemiscat cele 2-3 secunde cat dura expunerea. Apoi, “negativul” inca umed, era fixat pe o paleta rabatabila, care era rotita in fata obiectivului. Se mai facea inca o expunere, si dupa “procesare” se punea la uscat. In cateva minute, clientul, de cele mai multe ori, un soldat cu o servitoare, avea poza. Cata vreme hartia era umeda, un “artist” ti-o putea colora cu tempera, cerul albastru, obrajii rosii, samd... In imagine, un astfel de fotograf, in Cismigiu, din perioada interbelica.
 
 
 
Activitatea fotografilor “la minut” din Cismigiu a continuat si in perioada comunista, nestranjenita de autoritati, cei 2-3 fotografi constituind o prezenta permanenta in parc. Aceleasi “aparate” ramase dinainte de razboi, lucrul cu solutii si hartie ARFO, expunere prin scoaterea si punerea la loc a capacului de pe obiectiv. Au continuat sa activeze cativa ani inca dupa “rasturnarea de situatie” din decembrie ‘89. Cativa s-au modernizat, dotandu-se cu aparate Polaroid, dar costul prohibitiv al filmului i-a facut sa renunte rapid. In imagine, unul din acesti fotografi din “Epoca de Aur”. Am gasit aceasta imagine, intitulata “Colega”, avand drept autor pe un anume Atanase Cartojan, AFIAP, intr-un album editat de defuncta AAF prin anii 80.
 
 
 
Fotograful din Cismigiu este de ani de zile un reper la fel de sigur pentru bucuresteni ca si Buturuga. Nea Costel a implinit 65 de ani de cand sta pe aceeasi banca, de pe aceeasi alee, langa coana Leana, vanzatoarea de seminte. El si-a luat in primire locul in parc pe 21 septembrie 1937, la 12 ani si jumatate, cand a intrat ucenic la un fotograf. La pensia pe care o are, fotograful spune ca ar fi "cersetor la coltul strazii", daca nu ar face poze, care nu costa mai mult decat "un kil de rosii". Nea Costel fotografiaza acum, in Cismigiu, copii pe ai caror parinti i-a pozat cand erau la randul lor in carucior. Ba chiar le-a facut fotografii si lui Basescu si lui Lis la viata lui. "Nu-s cu nasul pe sus, sunt oameni ca toti oamenii", povesteste el. "Basescu a fost comunicativ, amabil, a luat poza si a platit ca oricare altul".
 
 

Comentarii (8)

25 Aug 2010, ora 13:03
comentariu scris de Florica Jianu

mai ca-mi vine sa il rog sa-mi faca si mie o poza...:)

18 Sep 2010, ora 15:16
comentariu scris de Stan Vasile

Da. Am o fotografie la varsta de 3 ani din cismigiu pe care sigur el mi-a facut-o.

25 Sep 2010, ora 11:46
comentariu scris de DAVID

UNI FACEAU RATE LA CASE IAR ALTI LA APAREATE FOTO PE TIMPUL ALA

26 Sep 2010, ora 17:10
comentariu scris de Lennoryka

si eu am fost fotografiata in urma cu vreo 10 ani in Cismigiu de acest fotograf.. pacat ca nu mai gasesc poza :(

05 Jan 2011, ora 11:50
comentariu scris de MeetTheSun

Eu am o fotografie alb-negru facuta de dumnealui acum 6 ani si pot sa spun ca a fost o supriza destul de placuta sa ma regasesc intr-o imagine ca de la 1920. Merita sa aveti o astfel de amintire!

21 Jul 2013, ora 10:03
comentariu scris de Ady

cel mai important lucru din acest documentar ca, am aparatul de fotografiat din lemn care v-au facut aceste fotografii, ce spuneti de aceasta.

06 Dec 2013, ora 15:27
comentariu scris de Aureliu

Tatal meu ne-a crescut cu un astfel de aparat "la minut" facand fotografii in Cismigiu. A fost coleg cu "nea Costica" de la care si eu am un astfel de aparat.

25 Nov 2015, ora 23:59
comentariu scris de crina

Frumos articol. Dar printre fotografii din Cismigiu se mai află unul. Pe nume Blanaru Victor. Probabil nu a fost remarcat la timpul potrivit pentru ca era cu mult mai tanar decat nea Costica, cum i se spunea. D-nul Blanaru inca poate profesa. Detine aparate. Dar impozitele si legislatia l-au ruinat...."decat arta pe stomacul gol mai bine la pensie".....si asa vom uita adevaratele valori.

Adauga un comentariu

Cautare