HDR direct in aparatul foto Sony NEX-5.

de Andrei Birsan - ianuarie 2011

Primele fotografii HDR expuse de catre membrii Asociatiei Bucurestiul meu drag au fost in expozitiile din 2008, Cristi Ivan si Claudiu Gilmeanu, fotografii cu impact vizual mare.
 

 Foto Cristi Ivan
 
Foto Claudiu Gilmeanu
 
La inceput mi s-a parut un stil de a prelucra fotografiile putin straniu, cateodata kitschoase, cateodata prea exagerat. De fapt depinde ce vrei sa spui cu aceea fotografie.
Cristi Nyaguly, Ion Pirvu, Dan Moruzan, G. Bogdan sunt cativa dintre noi care folosesc cateodata HDR-ul.

Ce este HDR-ul? http://en.wikipedia.org/wiki/High_dynamic_range_imaging
HDR (high dynamic range imaging)
reprezinta o tehnica fotografica, in care mai multe fotografii cu acelasi cadru (minim 3) realizate cu expuneri diferite (ex. -2EV, 0, +2EV) sunt combinate intr-o singura fotografie. Adica o combinatie de imagini subexpuse, expuse normal si supraexpuse.
Partile luminoase din imaginile subexpuse si umbrele din imaginile supraexpuse sunt combinate impreuna rezultand o imagine bogata in nuante.
 
La ce ne trebuie HDR-ul?

ca asa ne place, vrem sa avem fotografii care sa arate altfel, aici este o capcana, daca toata lumea foloseste un program de facut HDR-uri, Photomatix de exemplu, se ajunge la uniformitate nu la “altfel”.
 
subiecte prea contraste. Sunt cazuri, de exemplu o strada in care cladirile sunt in plin soare iar carosabilul este in umbra. Nu vom putea sa facem o expunere corecta ca sa iasa bine cerul, cladirea luminata si carosabilul. Trebuie sa sacrificati ceva. Sau in cazul interioarelor de biserica unde candelabrele lumineaza local biserica si daca expunem normal ne ies zone mari arse.
 
Cum facem un HDR?
Pentru a realiza un HDR ne trebuie sa combinam cel putin 3 fotografii cu expuneri diferite supraexpuse, subexpuse si expuse normal.
Ca sa iasa un HDR de calitate trebuie sa tinem seama de:
  • scena fotografica trebuie sa fie statica (daca are elemente in miscare vor aparea fantome)
  • scena nu se reincadreaza se va folosi trepied
  • expunerea sa fie cu prioritate de diafragma altfel vor aparea probleme de la profunzimea diferita a fotografiilor combinate
  • balansul de alb sa fie impus, daca este pe automat pot aparea probleme la culori
  • sa se traga raw
Combinarea fotografiilor se va face cu un program de editare foto. Acum majoritatea programelor de editare au aceasta functie (Adobe Photoshop) sau sunt programe dedicate HDR exemplu Photomatix http://www.hdrsoft.com/ care pe langa combinarea fotografiilor pentru realizarea HDR au si functii de prelucrat fotografii normale in stil HDR.
 
Sau combinarea se poate face direct in aparatul foto.
 
HDR-ul si Bucurestiul meu drag.
Prin excursiile prin Bucuresti intalnim de multe ori situatii in care avem contraste extreme cu strazi in umbra si cladirile luminate puternic.
 
Cu Sony NEX-5 poti face HDR direct in aparatul foto.
Sony NEX-5 face trei fotografii: normal expusa, sub expusa si supraexpusa. Compune fotografiile si rezulta doua fotografii, una cu expunerea normala, cealalta HDR.
Ai posibilitatea de a lasa aparatul fotografic sa decida el gradul de contrast al zonei de fotografiat sau poti stabili manual de la 1 la 6EV (!!!) diferenta intre expuneri.
 

 
Fotografia de mai sus este facuta pe strada Traian, pe 17 ianuarie, pe la ora 16. Soarele lumina foarte placut, am incercat sa fac o fotografie clasica dar nu a iesit bine, era prea contrasta, prea mare diferenta dintre cer si partea de sus a cladirii care era in plin soare si strada din umbra.

 
Cladirea din centru este arsa la etajele superioare
 
 
HDR cu diferenta de 3EV facuta direct in aparat
 
Fotografia HDR-ul rezultata este mult mai moale, nu mai are portiuni arse si are nevoie de putin contrast.
Se vede ca este o scena dinamica, masina din centru a iesit cu fantome.
 
 
marire 100% fotografii - in stanga fotografia expusa “normal” nu are detalii, in dreapta HDR, este o diferenta imensa intre ele. Fotografia HDR are detalii in zonele arse.
 
Cu numai o apasare de buton Sony NEX-5 ne scoate din impas. Avem si fotografia expusa normal si cea HDR.
Daca nu ne place cum a iesit selectam alt nivel de EV.
 
In incheiere o fotografie facuta de Dan Moruzan, chiar daca nu va vine sa credeti este o panorama HDR cu iconostasul bisericii Elefterie nou. Nu are eroarea de perspectiva si nici zone arse. Felicitari Dane.

Comentarii (1)

03 Feb 2011, ora 17:47
comentariu scris de Stefan Ghinescu

Felicitari Cristi si Claudiu

Adauga un comentariu

Cautare